Ibland sitter det så himla fint med pasta. I går fick familjen smaka på en enkel vegansk pasta med champinjoner och spenat. Och jag har faktiskt börjat göra min egen havregrädde. Eftersom jag fullkomligt älskar såser och krämig mat var det nödvändigt för att inte bli helt ruinerad hehe. Det är extremt enkelt! Man kokar bara upp 1 del havregryn med 2-3 delar vatten, en liten skvätt rapsolja och en nypa salt. Rör om och låt stå och i cirka 30 min. Mixa sedan väl. Voilà! Vissa anser att man ska sila den, men nä, det struntar jag i. Hey, nån jäkla måtta får det vara. Jag har också märkt att man inte behöver reda av såserna när man gjort grädde själv. Den blir så otroligt krämig.
Jag tycker det är smidigast att preppa havregrädden först. Och medan den står kan man börja med pastasåsen. Jag är sämst på att mäta osv. Har alltid gjort allt på en höft så ta mina mått med en nypa salt. Mer känsla, mindre vetenskap!
Enkel vegansk pasta med champinjoner och spenat
- 250 g champinjoner
- 1 gul lök
- 200 g färsk spenat
- 1/2 gul paprika
- 1/2 röd paprika
- 1 vitlöksklyfta
- olja
- 1 tärning grönsaksbuljong
- salt
- citronpeppar
- 2-3 dl havregrädde
- 2 dl växtbaserad mjölk
Skiva champinjonerna och fräs i olja i en stor stekpanna. Skala och hacka löken. Hacka paprika. Finhacka vitlök. Fräs allt på medelhög värme tillsammans med champinjonerna. Tillsätt spenaten pö om pö. Det kommer verka som att det är extremt mycket spenat som ska ner. Men den krymper väldigt mycket när den blir varm så fortsätt blanda ner allt och rör om. Tillsätt kryddorna, inklusive buljongen och häll till sist över havregrädden och mjölken. Låt puttra i cirka 10 min. Smaka av med salt och citronpeppar.
Servera med spagetti som är al dente och toppa med lite svartpeppar!
